• Home
  • Kantooromgeving gestoeld op innovatie, kwaliteit en duurzaamheid

Kantooromgeving gestoeld op innovatie, kwaliteit en duurzaamheid

oktober 12, 2017 3:00 pm | Door Ahrend

Koninklijke Ahrend is met een historie van meer dan honderdtwintig jaar een gevestigde naam in kantoorinrichting. Maakte het bedrijf in het verleden vooral furore als leverancier van hoogwaardig kantoormeubilair; tegenwoordig laat het producten- en dienstenpakket zich minder makkelijk onder één noemer vangen. Nog steeds produceert Ahrend kantoormeubilair, maar daarnaast is het bedrijf een innovatieve totaalinrichter, conceptleverancier en serviceprovider. Hoe dat in elkaar steekt, vertelt Peter Veer, algemeen directeur van de Ahrend Groep.

“Bedrijven als Apple en Google brengen tegenwoordig de grote veranderingen op de werkvloer’, vertelt Veer. ‘Technische innovaties bepalen de manier waarop wij werken.  Onze innovaties zijn een doorvertaling daarvan en komen vooral tot uiting in functio­naliteit. En in de wijze hoe wij diensten verlenen aan onze klanten, zoals een totaalconcept.”

Technische innovaties bepalen de manier waarop wij werken

Volgens Veer ontstond de vraag naar totaalinrichting toen bij bedrijven het hoofd huishoudelijke dienst plaatsmaakte voor de facilitair manager. “In plaats van het inkopen van tafels en stoelen, stond nu total cost of ownership centraal”, vervolgt hij. “Door één inrichting af te nemen, in plaats van losse elementen, werden kortingen bedongen. Wij startten met interieurstudies en eigen interieurarchitecten om totaalconcepten aan te bieden. Daarin zijn we succesvol geweest, maar ik denk dat we nu pas aan het begin staan van het echt ontzorgen van klanten. We duiken steeds dieper in de organisatie en de infrastructuur van gebouwen van onze klanten.”

Full service
Ahrend levert de laatste jaren naast producten voor een kantooromgeving, steeds vaker daaraan gekoppelde diensten. “Vroeger betaalde je voor wat je dacht dat een product waard was”, legt Veer uit. “Nu leveren we in toenemende mate diensten, bijvoorbeeld. Een klant kan bij ons werk­plekken leasen. Bij aanbestedingen zien we dan ook steeds vaker de vraag hoe veel een inrichting per vierkante meter per maand kost. En dat met een bepaald service­niveau. Wij letten daarbij ook scherp op de mogelijkheden van flexibele bezetting en kunnen hiervoor managementrapportages aanleveren. Hoeveel mensen zijn er op welk moment aan het werk? Kunnen de plekken makkelijk worden aangepast? Als je bijvoorbeeld weet dat er op vrijdag veel minder mensen aanwezig zijn, zou je wellicht een verdieping kunnen afsluiten en zo besparen op licht, airco, verwarming en schoonmaakkosten. De return on investment op zo’n toepassing is misschien twaalf maanden en maakt het daardoor voor veel ondernemingen interessant.”

Voor de nabije toekomst verwacht Veer dat het leveren van all-in services een grote vlucht neemt. “We werken toe naar sale- en leaseback overeenkomsten voor kantoorinrichting. In een full service contract draagt Ahrend zorg voor updates en upgrades van kantoormeubilair en plaatst het daarna weer terug. Indien mo­gelijk voegen we functies en functionaliteiten toe. We plegen preventief onderhoud, bijvoorbeeld door het tijdig vervangen van zittingen van bureaustoelen. Maar we kunnen ook het inventarisbeheer voor onze rekening nemen. Alle kosten zijn al bij het leasecontract  inbegrepen. Veel organisaties hebben inmiddels belangstelling voor deze constructie getoond.”

Comfortwerkplek
Er verschijnen regelmatig allerlei tools op de markt die ondersteunend zijn voor kantoormedewerkers. “Maar de arbeidsproductiviteit neemt nauwelijks toe door al die nieuwe gadgets”, denkt Veer.  “Waar vooruitgang valt te boeken, is bij de autonomie van de individuele medewerker. We kennen al het instellen van een sta/zitwerkplek. Maar het draait om veel meer zaken, zoals licht, tem­peratuur en akoestiek. Die laatste factoren worden veelal bepaald door de grootste gemene deler, een gemiddelde van de voorkeuren van medewerkers. Wij geloven dat de volgende stap onze Comfortwerkplek is. In ons InnovationLAB ontwikkelen we slimme oplossingen die het persoonlijk comfort vergroten. Via ingenieuze systemen kun je individueel de meest optimale omgeving creëren. Akoestiek, privacy, temperatuur, lichtsterkte en lichtkleur is afgestemd op het individu. Hierin is Ahrend wereldwijd bezien, zeer vooruitstrevend. Verschillende universiteiten deden onderzoek naar persoonlijk comfort en kwamen tot de conclusie dat de productiviteit toeneemt en het ziekteverzuim daalt.”

Modern, maar niet modieus
Circulair denken kent binnen Ahrend een lange traditie. In de bedrijfs­filosofie neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in. “Duurzaam en kwaliteit zijn bij ons sterk met elkaar verweven”, benadrukt Veer. “Op de eerste plaats zijn onze onderwerpen tijdloos en gaan ze decennia lang mee. Modern, maar niet modieus is ons motto. Kijk naar de ontwerpen van Friso Kramer, zoals de Mehes-tafel. Dat ontwerp stamt uit de jaren tachtig en is nog steeds actueel. Daarnaast zijn onze producten kwalitatief ijzersterk.

Kijk naar de ontwerpen van Friso Kramer, zoals de Mehes-tafel. Dat ontwerp stamt uit de jaren tachtig en is nog steeds actueel.

Zo kent bijvoorbeeld diezelfde Mehes een blad van high-density laminaat. Dat is dun, zeer hard, waterresistent en gaat jaren mee. Een goed ontwerp staat bij Ahrend aan de basis van ons circulair denken. En daar blijft het niet bij. Onze producten zijn modulair en herbruikbaar. Je hoeft niet direct een heel meubel te vervangen. We nemen producten in, vervangen componenten waar nodig, voegen functionaliteiten toe en zorgen dat ze weer inzetbaar zijn. Is uiteindelijk vervanging niet meer haalbaar, dan zijn alle materialen voor honderd procent recyclebaar. Tel daarbij op dat we zo energiezuinig mogelijk produceren en blijven innoveren in materialen die niet schadelijk zijn, dan begrijp je dat duurzaamheid bij Ahrend een gegeven is. Zo creëren we waarde voor onszelf, onze klanten en onze eindgebruikers.”

Bron: http://insights.goomedia.nl/ahrend-groep#!/ahrend-groep

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend