• Home
  • Maak je werknemers gelukkig met de perfecte employee experience

Maak je werknemers gelukkig met de perfecte employee experience

juni 21, 2018 3:44 pm | Door Ahrend

The future of work is all about the employee experience,” stelt de Amerikaanse onderzoeker Jacob Morgan. Maak je medewerkers gelukkig en ze zullen met toewijding de beste resultaten halen. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers elke dag met plezier het kantoor binnenstappen? Werken aan een optimale employee experience (EX) is het antwoord!

Goede ervaringen, positieve resultaten

Al wanneer je voor het eerst een kantoorpand binnenstapt voor een kennismakingsgesprek, begint de creatie van de employee experience. Het principe is namelijk de optelsom van alle ervaringen die je als medewerker binnen een organisatie opdoet – tot de seconde dat je de deur achter je sluit op de laatste werkdag. Het creëren van positieve ervaringen is dé manier om een goede engagement te realiseren: toegewijde werknemers die vanuit intrinsieke motivatie en met enthousiasme zich inzetten voor de organisatie.

Toegewijde werknemers die vanuit intrinsieke motivatie en met enthousiasme inzetten voor de organisatie.: dat is het doel van de employee experience.

Toegewijde werknemers die vanuit intrinsieke motivatie en met enthousiasme inzetten voor de organisatie: dat is het doel van de employee experience.

Het is niet zonder reden dat steeds meer bedrijven de focus van employee engagement verschuiven naar employee experience. Uit onderzoek blijkt namelijk dat toegewijde werknemers productiever zijn, kwalitatief beter werk afleveren en hogere klanttevredenheidsscores halen. Bovendien dalen afwezigheids- en uitvalpercentages ook nog eens!

Een wapen in de war for talent

Een andere reden om te investeren in de employee experience is de war for talent die steeds feller wordt. Binnen elke industrie beseffen organisaties dat ze zich sterk moeten onderscheiden van concurrenten om talent aan te trekken én te behouden. Dat betekent meer flexibiliteit, betere technologieën om mee te werken en uitgebreide feedback zodat medewerkers het onderste uit de kan kunnen halen – voor zichzelf én het bedrijf.

Stap voor stap

Volgens onderzoek van Deloitte ziet 80 procent van de leidinggevenden het belang van EX in, maar beoordeelt slechts 22 procent hun eigen employee experience als positief. Er is dus nog werk aan de winkel!

Aan de slag gaan met employee experience is niet ingewikkeld, vindt Morgan. Je moet je als bedrijf hoofdzakelijk richten op drie aspecten: bedrijfscultuur, technologie en fysieke werkomgeving.

› Wat betreft de bedrijfscultuur gaat het om een goede interactie tussen werknemers. De sociale relaties die we op de werkvloer aangaan, hebben een sterke invloed op onze effectiviteit en de perceptie die we hebben van onze organisatie.

› Binnen het technologie-aspect draait het om de tools die werknemers nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Biedt een organisatie de juiste technologieën? En kunnen medewerkers hier ook goed mee omgaan?

› Tot slot wordt de fysieke werkomgeving als één van de belangrijkste componenten van de employee experience gezien. Het gaat hierbij om het ontwerp van individuele en teamwerkplekken en de juiste omgevingsfactoren. Maar hoe ziet die ideale omgeving er dan eigenlijk uit?

De ideale werkomgeving

Denk eerst na over hoe je kantoorruimte is ingedeeld. Met een groepje hardop brainstormen of juist in stilte geconcentreerd werken? Een goed kantoor is een omgeving waarin de werknemers al hun werkzaamheden optimaal kunnen uitvoeren en de beschikking hebben over de juiste middelen. Slim, want uit onderzoek blijkt dat diver siteit en Activiteit Gerelateerd Werken leiden tot een toename in productiviteit, betere kennisdeling, lagere kosten en vooral flexibiliteit.

Door Activiteit Gerelateerd te Werken creëer je een omgeving waarin werknemers al hun taken optimaal kunnen uitvoeren.

Door Activiteit Gerelateerd te Werken creëer je een omgeving waarin werknemers al hun taken optimaal kunnen uitvoeren.

Ook omgevingsfactoren zoals prettig licht, een aangename temperatuur, een ergonomisch goed ingestelde werkplek en voldoende ventilatie kunnen een positieve invloed hebben op productiviteit. Wil je meer controle over de omgevingsfactoren in jouw kantoor? Probeer dan eens de Comfortwerkplek. Met dit bureau stellen medewerkers al deze onderdelen naar eigen wens in. Extra handig: verbind het bureau met het individueel ergonomisch paspoort op je telefoon en hij stelt automatisch jouw persoonlijke voorkeuren in. Ideaal voor flexwerkers!

Ondanks een digitaliserende samenleving blijft onze behoefte aan real-life sociaal contact bestaan. Succesvolle organisaties willen stimuleren dat mensen samenkomen om te werken, te leren en zich sociaal te verbinden. Slimme technologieën kunnen organisaties hierbij helpen. Een goed voorbeeld hiervan is de Ahrend Smart Working app, waarmee medewerkers hun collega’s en beschikbare werkplekken eenvoudig en snel vinden. Vooral in open kantoorruimtes waar mensen flexwerken komt deze tool goed van pas.

Ook de employee experience verbeteren?

Op zoek naar een vernieuwend interieurconcept om de employee experience in uw bedrijf een handje te helpen? Neem contact op met één van onze interieurarchitecten, dan bekijken we samen de mogelijkheden!

Bronnen:
Forbes
Deloitte
IBM
HR Praktijk

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend