• Home
  • Recap: Smart Workspace Design Summit 2018

Recap: Smart Workspace Design Summit 2018

oktober 12, 2018 4:40 pm | Door Ahrend

The future is now, ook op je werkplek! Daarom kwamen experts op het gebied van (slimme) kantooromgevingen samen op de Smart Workspace Design Summit in Amsterdam om kennis te delen en op te doen. De grootste trend die wij spotten? De focus op het fysieke én mentale welzijn van medewerkers. 

Om de invloed van technologische innovaties kunnen we niet meer heen. Toch stond ook dit jaar op SWDS het welzijn van medewerkers in bijna overal centraal, net als op de vorige editie van de beurs. Welzijn is hot, bewijzen de talloze (abstracte) theorieën die erover te vinden zijn, maar het concept vertalen naar een concreet interieur of product? Dat blijft voor veel interieurarchitecten en designers een uitdaging.

Stimuleer welzijn

Architecte en onderzoeker Christine Kohlert (RBSGROUP) deelde haar inspirerende kijk op welzijn aan de hand van 6 dimensies die elke hun eigen tastbare ontwerpprincipes hebben: optimisme, mindfulness, authenticiteit, betrokkenheid, betekenisvolheid en vitaliteit. Elke situatie is natuurlijk anders en niets is gegarandeerd, maar Christine ontdekte toch een aantal factoren die key zijn in een omgeving die welzijn stimuleert. Zo is comfort één van de belangrijkste aspecten, naast een goede connectie met de natuur. Ook moet een ruimte flexibel en variabel zijn en goed gedrag stimuleren. Om dit soort gedrag te bereiken, is het belangrijk dat bepaalde beslissingen goed onderbouwd worden; door medewerkers inzicht te geven in ‘waarom’ een verandering plaats moet vinden, zal het een stuk makkelijker worden gedrag te veranderen.

Menselijke duurzaamheid

Nieuw is de focus op onze mentale gezondheid. Het stigma dat vaak rond dit soort onderwerpen heerst, beïnvloedt het welzijn van mensen met mentale problemen negatief. Sterker nog, het verkleint hun werkmogelijkheden waardoor ze soms liever liegen over de reden van hun afwezigheid dan eerlijk zijn over bijvoorbeeld een depressie. Ook het belang van diversiteit op de werkplek wordt hierdoor weer duidelijk; mensen met autisme stellen heel andere eisen, zoals meer structuur, regelmaat en prikkelvrije ruimtes. De boodschap: ga duurzaam om met mensen. Bevorder hun welzijn, maar houd daarbij rekening met hun persoonlijke voorkeuren.

The Future is Now

Samen Mapiq gaf Ahrend een mooie invulling aan deze focus op welzijn met een gedeelde stand. Daar waar Mapiq de WELL Standard aanhaalde en de meerwaarde van individuele controle, toegankelijkheid tot data en flexibiliteit van een omgeving, vertaalde Ahrend de informatie naar de meerwaarde van een Smart Office, het Furniture As A Service-concept, de Comfort Werkplek en de Ahrend Loungescape Powernap.

Wil je meer weten over de het inrichting van een omgeving op basis van welzijn en bijvoorbeeld de WELL Standards? Neem contact op met één van onze interieurarchitecten!

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend