• Home
  • Van innovatief naar iconisch design

Van innovatief naar iconisch design

oktober 18, 2017 5:25 pm | Door Ahrend

In 1958 ontworpen door Friso Kramer en Wim Rietveld, in 2017 opnieuw gelanceerd door HAY & Ahrend. De Result stoel werd in de jaren ’60 en ’70  voornamelijk in scholen gebruikt. Veel Nederlanders zijn dus opgegroeid met dit iconische ontwerp. Het tijdloze design is eenvoudig, strak en uiterst functioneel. Terug naar toen dus!

In 2014 bracht Rolf Hay een spontaan bezoek aan Ahrend’s CEO Eugène Sterken, zag de Result staan en sprak zijn bewondering voor de stoel uit. Rolf zag een perfecte match met zijn eigen Deense design merk HAY. Woorden werden snel omgezet in daden, want kort daarna verkreeg HAY een licentie om zowel de Result stoel als de Pyramid collectie internationaal te produceren en verkopen.

Tijdloze design klassiekers
Jan Schröfer stelde (als mede-oprichter en directeur van De Cirkel) specifieke ontwerpers als Friso Kramer en Wim Rietveld aan om innovatieve ontwerpen te creëren die in staat waren te concurreren met het Nederlandse bedrijf Gispen. In 1967 fuseerden Ahrend en De Cirkel samen in Oda. In 1996 – tijdens het vieren van haar 100ste verjaardag – ontving Koninklijke Ahrend het predikaat en het logo een kroon.

Minimalistisch, functioneel én duurzaam
De verbindende factor van Ahrend’s producten? Alle onderdelen binnen een ontwerp zijn essentieel en door het weglaten van overbodige details, blijft puur en alleen de essentie over. De Result stoel en de Pyramide tafel, beide ontworpen in de jaren ‘50 door Friso Kramer en Wim Rietveld, zijn perfecte voorbeelden van dit functionele en duurzame ontwerp. Zowel de stoel als de tafel zijn lijken eenvoudig, maar laat je niet van de wijs brengen. Het is juist de bescheidenheid die ze laat opvallen.

“Het feit dat Jan Schröfer besloot designers als Friso Kramer en Wim Rietveld in te huren was erg bijzonder in die tijd. Hij wilde innovatieve mensen in zijn team met een duidelijke focus op industriële producten.” – Bas Pruyser, designer voor Ahrend

Van innovatief tot iconisch design
In de tijd dat de Result stoel werd gelanceerd (1958), ontving het ontwerp door zijn vernieuwende karakter veel lof. Het vernieuwende effect zat hem in het frame. Hier gebruikten Friso Kramer en Wim Rietveld – het destijds erg vernieuwende – gebogen plaatstaal dat gebogen werd in een U-vorm en uiteindelijk zorgden voor het structurele en sterke buisvormige frame van de Result.

Vandaag de dag zijn zowel de Result stoel als de Pyramide collectie uitgegroeid tot iconische stukken die zich gedurende verschillende generaties hebben bewezen in verschillende markten over de hele wereld.

Opgegroeid op Dutch Design
Herinner je je nog die ellenlange schooldagen? Als je in die tijd op een Result stoel hebt gezeten in de klas, ging je waarschijnlijk naar school in de jaren ’60 of ’70. In deze tijd werd de Result voornamelijk geproduceerd voor scholen in Nederland. Geen wonder dat de Result een bijzonder sterk imago heeft bij de Nederlandse bevolking, wellicht ook bij jou. Het was tenslotte een prominent onderdeel in het dagelijkse bestaan van deze generatie.

Veel scholen werden in deze tijd ingericht de minimalistische Result stoel en Pyramide tafel. Ondanks hun succes, stopte Ahrend eind jaren 70 met de productie ervan. Niet omdat het niet meer bruikbaar was. ‘Zeker niet’, zegt Peter Veer (Ahrend’s Senior Vice President), ‘maar op een gegeven moment een treedt er een soort verzadiging op. Vergelijk het met de Fiat 500. Achteraf gezien een fantastisch ontwerp, en wanneer je ziet hoe populair deze auto’s vandaag de dag nog zijn, vraag je je af waarom ze ooit gestopt zijn met het maken ervan. Echter hebben verschillende tijdperken verschillende behoeften voor alles wat beter, sterker of mooier is. Dit was precies het geval met de Result en Pyramide collectie. Vandaag, veertig jaar later, is het moment rijp voor een heruitgave.’

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend