• Home
  • Scrum op de werkvloer, zo doe je dat!

Scrum op de werkvloer, zo doe je dat!

september 15, 2017 11:22 am | Door admin

Agile werken is hot; maar liefst 75 procent van Nederlandse en Belgische bedrijven maakt gebruik van de methode. De meest bekende werkwijze binnen het agile framework is scrum, waarmee teams sneller en effectiever output leveren. Begint het jou te duizelen van alle buzzwords? Of wil je weten hoe je jouw kantoor omtovert tot een scrumparadijs? Tijd voor een stoomcursus!

De behoefte aan een flexibele werkomgeving en nieuwe manieren van werken neemt toe. Veel organisaties omarmen nieuwe methodes, zoals scrum. De werkwijze valt binnen het agile framework, dat oorspronkelijk uit de software en IT industrie komt en binnen tien jaar bekend is geworden als manier om innovaties en disrupties te creëren. Agile betekent wendbaar, lenig en flexibel. Met deze manier te werken spelen organisaties sneller en effectiever in op veranderingen in de buitenwereld. Klanttevredenheid staat voorop, naast oog voor het welzijn van de medewerkers en de gezonde bedrijfsresultaten van de organisatie zelf.

whiteboards

Hoe scrum je?

Een scrum-team bestaat uit drie rollen: een product owner, een scrum master en het team zelf. Door te werken in sprints (miniprojecten) lever je snel en concreet resultaat. Werken volgens scrum bestaat altijd uit vier vaste onderdelen. In de sprintplanning plant het team met de product owner het werk voor de komende sprint, een korte tijdsperiode. Tijdens de stand up bepreekt het team elke dag in 15 minuten de voortgang van het project en eventuele knelpunten. De review is de oplevering en demonstratie van de resultaten en de sprint. Stakeholders en klanten kunnen hier hun feedback geven. In retrospective evalueert het team de prestaties en maakt nieuwe afspraken. De sprint wordt afgerond en een nieuwe sprint start.

Teams werken met lijsten met post-its waarmee ze het werkproces transparant en overzichtelijk maken. Zo worden op de product backlog alle kenmerken en eisen van het eindproduct bepaald en beoordeel je het eindresultaat met de definition of done. De bekendste tool is ongetwijfeld het scrumboard; door post-its met taken in de kolommen to do, busy en done te plakken, zie je in één oogopslag waar je staat en wat er nog gedaan moet worden.

Stand-up meeting

De voordelen van de scrum methode

Scrum gaat over zo snel mogelijk waarde voor de klant toevoegen – anders dan bij een traditionele projectaanpak, waarbij veel tijd in de voorbereiding en het schrijven van plannen zit. Door veel interactie vergroot de effectiviteit van het team aanzienlijk. Maar dat niet alleen: ook het werkplezier en daarmee de productiviteit stijgen. Scrum is een manier om sneller en effectiever output te leveren. Met de methode kan elke 2 tot 4 weken wel een project opgeleverd worden. Tot slot wordt niet niemand buitengesloten. Door de dagelijkse stand ups krijgt iedereen inzicht en creëer je transparantie over de voortgang van een project.

Een scrum-proof kantoor

Om zo efficiënt mogelijk te kunnen scrummen, moet de werkomgeving dit optimaal ondersteunen. Ben jij klaar om volgens de scrum-methode te werken? Met deze tips ben jij good to go!

  • Creëer als eerst een dynamische inrichting. Dit kan door middel van creatieve, open en lichte plekken die de productiviteit en creativiteit van de teams op hoog niveau stimuleren.  Scrum teams communiceren namelijk weinig digitaal en vooral offline. Bijvoorbeeld met post-its en whiteboards.
  • Zorg ook dat je flexibel bent in de samenstelling van je meubilair. Bij veel organisaties wisselt de grootte van scrum teams continu. Inrichtingswensen veranderen daardoor ook op hoog tempo.
  • Scrum meetings zijn kort, efficiënt, proactief en staand. Zorg dus ook dat er statafels beschikbaar zijn, zoals een makkelijk verrijdbare Move-it. Maar ook scrummers wisselen staand en zittend werken af; zorg dus ook dat er genoeg werkplekken zijn waar je zittend individueel kunt werken. En vergeet de concentratiewerkplekken niet! Plekken waar je je volledig kunt afzonderen van de omgeving zodat je gefocust op kunt gaan in je eigen werkzaamheden horen helemaal thuis in een scrumomgeving. Kies bijvoorbeeld voor Concentration Corner, een flexibel meubelstuk dat makkelijk om te bouwen is. Wil je je écht volledig afzonderen, alleen of in kleine groepjes? Dan zit je in een Flexbox helemaal goed.

Is jouw team klaar om agile te werken? Neem contact op met één van onze interieurarchitecten om jullie kantoor van de juiste scrum-middelen te voorzien.

Bronnen:

FORBES

HEVO

KPMG

Scrum Company, Wat is agile?

Scrum Company, Wat is scrum?

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend