• Home
  • Sneller herstellen? Dat kan met een healing environment

Sneller herstellen? Dat kan met een healing environment

augustus 17, 2018 1:42 pm | Door Ahrend

Een healing environment voor patiënten is meer dan een trend binnen ziekenhuizen en zorginstellingen. Niet zo vreemd, want een prettige herstelomgeving vermindert stress en heeft een positieve invloed op je welzijn. Het gevolg? Een snellere genezing en minder behoefte aan medicatie. We leggen je hier alles over dit ‘helende’ concept uit!

Weg met stress

Pijn, ziekte en de bijkomende zorgen veroorzaken stress – en laat stress bij een ziekenhuisopname nu nét je herstel niet ten goede komen. Door een healing environment te creëren kun je een groot deel van die klachten verminderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat de fysieke inrichting van een ruimte een positieve invloed heeft op de gezondheid, slaap, sociale interactie en tevredenheid. Niet alleen  voor patiënten, maar ook voor familie en medewerkers!

Een goed ingerichte herstelomgeving biedt verschillende voordelen voor patiënt, familie en personeel.

Wetenschapper Roger Ulrich onderzocht al in de jaren 80 het effect van een omgeving op patiënten. Hij vergeleek twee groepen bij wie de galblaas was verwijderd. De ene groep herstelde met uitzicht op een prachtige natuuromgeving, terwijl de andere groep een grijze, stenen muur zag. De resultaten logen er niet om. Want guess what? De groep die kon genieten van groene bomen en kleurrijke planten had een kortere opnameduur, was minder negatief en gebruikte minder pijnstillers.

Net als thuis 

Als je zo’n ‘helende’ omgeving wil creëren, is het interieur waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Inrichting is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het belangrijkste is dat de ruimte in ieder geval niet doet denken aan ziekte en zorg. Je wilt juist dat patiënten de omgeving associëren met thuis! Zo krijgen ze een vertrouwd en veilig gevoel. Mooi en comfortabel meubilair, kunst en andere sierelementen zijn een goede start. En vergeet de bloemen en planten niet!

Een stapje verder

Maar het creëren van een goede healing environment gaat verder dan de inrichting alleen. Er zijn namelijk ook psychologische en sociale aspecten die de patiënt comfortabel laten voelen en stress reducerend werken: controle, privacy en sociale support.

Baas in eigen ziekenhuisbed
Of het nu thuis of op het werk is: de behoefte om een omgeving naar onze eigen voorkeur aan te passen en deze op onze eigen manier te gebruiken hebben we allemaal. Want zeker als we ons niet op ons best voelen, is het fijn om controle te hebben over zaken als de juiste temperatuur, ventilatie, verlichting of verduistering. Je zult zien dat patiënten zich hierdoor een stuk meer thuis voelen!

Meer privacy
Net als in het dagelijks leven willen we ook in een herstelomgeving zoveel mogelijk zelf beslissen wanneer we alleen of met anderen zijn. Eenpersoonskamers zijn een handige én nuttige oplossing voor deze behoefte aan privacy. Het vernieuwde Erasmus MC  werkt al met eenpersoonskamers en merkt dat de opnameduur hierdoor sterkt daalt. De patiënten voelen zich meer op hun gemak om het gesprek met de arts of verpleegkundige aan te gaan en vragen te stellen, maar hebben daarnaast ook zelf de controle over simpele zaken als bezoektijden, wanneer ze willen telefoneren of tv kijken en het openen of sluiten van de deur.

Nee, je hoeft niet naar huis vannacht
Als je in een ziekenhuis opgenomen wordt, zal je behoefte naar sociaal contact nog sterker toenemen. Want in zo’n onverwachte en onvoorspelbare situatie is het natuurlijk fijn bekende gezichten om je heen te hebben. Maar als familie en vrienden ’s avonds weer weg moeten, kunnen de avonden best eenzaam voelen. Op eenpersoonskamers kan gelukkig meubilair toegevoegd worden dat sociale interactie eenvoudig kan stimuleren. De Rooming-in is bijvoorbeeld zo’n oplossing. Overdag ontvang je aan de fauteuil met een praktische tafel je bezoek, ’s nachts bouw je hem met de handige lussen eenvoudig om tot een comfortabel bed waar je naasten kunnen overnachten. Gezelliger én stress reducerend!

Een healing environment is voor elke organisatie anders. Een echt stukje maatwerk, dus. Meer weten over deze herstelomgevingen en het inrichten ervan? Neem contact op met onze interieurarchitecten voor een inspirerend en ‘helend’ concept.

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend