• Home
  • De 3 beste ingrediënten voor goede verlichting in de werkomgeving

De 3 beste ingrediënten voor goede verlichting in de werkomgeving

november 3, 2017 4:28 pm | Door Ahrend

Een goed verlichtingsplan bestaat altijd uit basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Eventueel kan daar nog decoratieve verlichting aan worden toegevoegd. Aangezien de basisverlichting in een kantoorpand vaak al in het plafond is geïntegreerd in de vorm van TL-verlichting, is het de kunst om met functionele verlichting en sfeerverlichting tot een optimaal plan te komen.

Sfeer verlichting

Edith Kusters, Interieur Ontwerper bij de studio van Ahrend:

Sfeerverlichting passen we vooral toe als eyecatcher in de ruimte. Bijzondere armaturen van Flos of Moooi kunnen een prachtige toevoeging zijn in een directie- of vergaderkamer, maar ook in een hal of bij een receptiebalie. Onze expertise zit echter vooral in functionele verlichting. En hoewel Ahrend niet echt een trendsetter is (we zeggen niet voor niets “design is a tradition, not a trend”), zijn we wel degelijk innovatief en dól op slimme technieken en allerhande snufjes.

Kusters doelt hier bijvoorbeeld op de ‘Refinery’ van Ilias Ernst, een uniek industrieel design, geïnspireerd op de olieraffinaderijen. De vijf buisarmen zijn los van elkaar te bewegen en in een van de buizen is een stopcontact verwerkt. Daarnaast past Ahrend ‘soundmasking’ toe; verlichtingsarmaturen die de akoestiek in de ruimte verbeteren. De vaak harde materialen (stalen kozijnen, glazen deuren of wanden en stenen vloeren) hebben een zachte tegenhanger nodig. Naast het gebruik van soft seating of karpetten, is er nu ook de mogelijkheid om lampen op te hangen waarvan de kappen met stof zijn bekleed.

Biodynamische verlichting - Comfortwerkplek

Een ander goed voorbeeld van functionele verlichting is biodynamische verlichting; een verzamelnaam voor dimbare armaturen met meerdere kleuren lichtbronnen in combinatie met een natuurlijk regelsysteem. Biodynamisch licht volgt namelijk de curve van de zon en zorgt er dus voor dat je op ieder moment van de dag een ander kleur licht krijgt. Niet alleen beter voor je welzijn, maar het bevordert ook je prestaties. Een win-win situatie voor werkgever en werknemer!

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend