• Home
 • Workplace Nudging: een klein duwtje, een grote verandering

Workplace Nudging: een klein duwtje, een grote verandering

april 16, 2018 3:46 pm | Door Ahrend

Verkies jij de trap boven de lift als je collega dat ook doet? En koop je toch een salade voor de lunch als er groot ‘Kies gezond’ boven staat? Grote kans van wel! Het zijn simpele voorbeelden van gedragsbeïnvloeding op basis van nudging: mensen positief verleiden om ze aan te zetten tot ander gedrag. Lees hier alles over dit principe én ontdek hoe jij nudges op de werkvloer inzet met behulp van workplace nudging!

Een klein duwtje in de goede richting met workplace nudging

Dagelijks maken we ontelbaar veel keuzes. Van heel grote beslissingen over belangrijke deals tot kleinere, zoals over welk bureau vandaag van jou is en of je thee of nog een kopje koffie neemt. Als je bij elk van deze keuzes heel rationeel en bewust zou nadenken, krijg je op een dag nauwelijks iets gedaan. Daarom kiezen we meestal voor de makkelijkste weg, die je automatisch en intuïtief bepaalt. En dat is precies waar workplace nudging op inspeelt. Een keuze wordt op zo’n manier geformuleerd, dat we allemaal voor de meest voorspelbare weg kiezen. Niet omdat we daartoe verplicht worden, maar simpelweg omdat deze weg de minste weerstand biedt.

Het bekendste voorbeeld van Nudging: ''De nudging piano van Thaler en Sunstein, 2008''

Het bekendste voorbeeld van Nudging: ”De nudging piano van Thaler en Sunstein, 2008”

Een nudge heeft altijd een positief karakter. Je vertaalt het dan ook niet voor niets als ‘een duwtje in de goede richting’. Overheden en marketing- en reclamebureaus passen de theorie van gedragseconoom Richard Thaler al jaren toe. Maar nudges overtuigen niet alleen klanten: het is ook een handig middel om gedragsverandering bij werknemers te stimuleren!

Tips voor de perfecte workplace nudge

Want ook op kantoor hebben we te maken met veranderingen. Bijvoorbeeld omdat je een gezondere levensstijl wilt stimuleren of productiever wilt werken met flexplekken. Maar, gewoontedieren die we zijn, vinden we het lastig om ons gedrag zomaar te veranderen. Door Workplace Nudging toe te passen stimuleer je medewerkers om gedragspatronen te ontwikkelen die beter aansluiten bij de (nieuwe) bedrijfscultuur. Het is een goed werkend alternatief voor veranderprocessen waar intensieve medewerkersparticipatie voor nodig is. Door een nudge in te zetten, worden medewerkers snel en concreet verleid om anders te werken. Hoewel we allemaal uniek zijn en anders reageren op boodschappen, is de basis van een goede Workplace Nudge altijd hetzelfde: positief, uitnodigend en ongedwongen.

Eigenschappen van effectieve nudging

Want juist door dat ongedwongen karakter is een nudge zo effectief. Door medewerkers te betrekken bij de oplossing hebben zij inspraak in de veranderaanpak. Dit zorgt voor een vermindering van de weerstand en vergroot medewerkersbetrokkenheid. Wil jij in je kantooromgeving met nudges werken? Let dan op de volgende punten:

 • Je nudge is makkelijk te begrijpen
  Niemand kan om de boodschap ‘Je gezondheid in de lift, neem de trap!’ heen.
 • Je nudge is specifiek
  Door een boodschap op maat te maken is de kans nog groter dat iemand je nudge oppikt.
 • Je nudge is educatief
  Breng je collega’s wat bij door ze iets te laten leren van je nudge.
 • Je nudge heeft een duidelijke Call-to-Action
  Een bord op de parkeerplaats waarop staat ‘Parkeer eens wat verder weg en geniet van een wandeling’ heeft een duidelijk doel.
 • Je nudge is interactief
  Tip: maak een wedstrijd van je nudge. Een app die bijhoudt hoeveel uur iedere collega staand heeft gewerkt kan een leuke motivatie zijn om je bureau toch nog een half uurtje omhoog te zetten. Een zit-sta bureau is dan de ideale oplossing!

Om nudging toe te passen hoef je geen ingewikkelde technologieën te gaan gebruiken. Een bord, poster of e-mailtje kan al wonderen doen!

De werkplek-experts van WorkWire weten alles van Workplace Nudging

De werkplek-experts van WorkWire weten alles van Workplace Nudging

Share Ahrend to your world:
Blijf op de hoogte
Mis geen enkele blog, blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Ahrend